Burnout

Heb je het gevoel continue getest te worden?
Wil je jezelf blijven maar probeert de ander je steeds te veranderen?
Heb je geen vertrouwen meer in je eigen kracht?
Kan je niet meer voldoen aan het verwachtingspatroon van de ander?
Kan je niet meer met wat “minder” genoegen nemen?
Wanneer een disbalans is ontstaan vanuit jezelf of vanuit de factoren van buitenaf in het geven en nemen pleeg je roofbouw op je lichaam. Je loopt zo de kans op een burnout.

Loop niet weg voor je verdriet
Loop niet weg voor je angsten
Loop niet weg voor je boosheid
Verstop je gevoelens niet met mooie woorden
wees zacht voor jezelf
zoek een hand om vast te houden
voel je pijn en laat je emotie er zijn
loop er niet voor weg
Koester de vrede in jezelf

Burnout!?

De mens en het profiel van de autoband
Ieder mens heeft voor of tijdens zijn geboorte een levensdraaiboek meegekregen. Dit is vergelijkbaar met een levensroman; grote lijnen van ons leven worden uitgestippeld. Je hebt wel de mogelijkheid daarbinnen daarbinnen je eigen keuzes te maken; doe je iets wel of doe je het niet? Blijf je of vertrek je? Trek je aan of stoot je af?
Je leert van alle gebeurtenissen hoe pijnlijk of hoe vreugdevol ze ook mogen zijn. Hoe vaak stoot je je neus niet aan dezelfde obstakels of kom je niet langs een blokkade op jouw pad. En achteraf zie je dat je er nog steeds niets van begrepen of geleerd hebt. Het lijkt een film in een eindeloze herhaling.
De levensles zit in het willen of kunnen stoppen van deze film. Vaak willen we dat wel maar kunnen het niet omwille van gedachten of gevoelens. Meestal is dat de angst om verandering toe te laten. Blijven vasthouden aan het vertrouwde, al pakt dat zeer negatief uit of past het niet meer bij je.
Hoe lang houd je het nog vol?
Hoe lang blijft het profiel van je autoband intact wanneer er al zoveel stoepranden zijn geraakt? Met parkeren bijvoorbeeld (je veiligheid zoeken)
Een disbalans in je velg kan al snel vanaf je geboorte aanwezig zijn in je basis bijvoorbeeld omdat de energie van een van de ouders te overheersend is. Vaak ga je weer naar de garage met de klacht dat de auto trilt in het stuur. De betekenis is echter: mijn levensloop is zeer turbulent, ik kan het niet meer onder controle houden.

Maar wel met de auto over zeer slecht wegdek rijden met (val)kuilen. Niet op tijd kunnen remmen, te laat zien of verrast worden. Het kan een grote beschadiging aan je band of (levens) profiel veroorzaken. Er loopt een rode draad tussen de mens en de autoband qua profiel. Elke band heeft een veerkracht en een (ver)draagkracht net als de mens dat heeft.

Gebeurtenissen uit je eigen leven, zoals intens verdriet door een scheiding of het overlijden van een dierbare, hebben een invloed op je levensprofiel. Soms ben je niet in staat deze zaken te verwerken of kan je niet accepteren dat het eenmaal zo is. Als je meer uitgeeft dan je hebt ontvangen kom je met je energie in de rode cijfers te staan. Dan is daar die ongekende vermoeidheid, een stoeprand ervaar je als berg. Gebeurtenissen in je leven, klein of groot, worden een niet op te lossen probleem. Je kan geen beslissingen meer nemen in relatie, werk of over wel niet verhuizen.

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat er een verbinding is tussen de hormonale klieren en de energiepunten in ons lichaam. Als voorbeeld neem ik het vijfde chakra. Het keelchakra staat in verbinding met de schildklier. Deze staat voor de verbinding tussen lichaam en geest maar ook voor de balans tussen stress en voeding. Herken je het gevoel dat je je niet meer kan uiten; dat het je lijkt of de keel dichtgesnoerd zit?
Wanneer de mens niet meer naar signalen van zichzelf luistert komen steeds meer beproevingen op je levenspad.

Op den duur wordt het teveel en stijgt het naar je hoofd met als gevolg hoofdpijn en migraine. Het beinvloedt ook de hormonale klier, de hypofyse; je meld- en regelkamer. Als daar het gevoel ontstaat dat er wel voortdurend alarmklokken luiden maar er komt geen reactie om de problemen te regelen krijg je negatieve stress. Een teveel aan negatieve stress kan uitmonden in een burnout.

Wanneer je structureel roofbouw op je lichaam pleegt raak je hormonale systeem als mede immuunsysteem van slag. Een symptoom daarvan is bijvoorbeeld Candida Albicans; een overmatige schimmelinfectie. Deze infectie zit o.a. In de darmen en is verantwoordelijk voor een groot aantal lichamelijke klachten waaronder moeheid, depressie en spijsverteringsproblemen. Het immuunsysteem raakt in disbalans door antibiotica, de anti-conceptiepil en stress.

Natuurlijk is er een verschil tussen mensen in de mate van gevoeligheid daarvoor. Maar het profiel op de band speelt ook een rol in dit proces net als de hormonale of endocriene klieren. Met gladde banden moet je niet aan een autorace beginnen, want bij de eerste bocht heb je vier lekke banden. Het is ook aangetoond dat er een grotere vatbaarheid aanwezig is bij vrouwen dan bij mannen. Wellicht komt dat door een hogere gevoeligheid voor hormonale stoornissen.

Naar mijn mening krijgen alle mensen vroeg of laat te maken met een lekke-bandsituatie, een gebeurtenis die onverwacht een beschadiging (verwonding) oplevert. Als je nou probeert jezelf wijs te maken dat er na het oppompen van de band niets aan de hand is pleeg je struisvogelpolitiek. Je wilt het probleem niet zien en zal verbaasd zijn dat er eigenlijk niets veranderd is; de band blijft leeglopen.

Acceptatie en herkenning spelen een belangrijke rol in dit proces. Het is te gemakkelijk steeds weer te zeggen: ‘er was weer een scherpe stoeprandsituatie en eventueel het probleem bij de buitenwereld te leggen.’ Je kunt je ook afvragen hoe je steeds in deze situatie verzeilt raakt. Waarom raak ik steeds de stoeprand?
Onkruid is alleen een probleem als je het ergens laat groeien waar je er last van hebt. Wat ga je aan je probleem doen?
Ga je goed voor jezelf zorgen? Zorgen dat je profiel in tact blijft? Wees voorzichtig op gladde wegen. Heb respect en waardering voor jezelf. Leer genieten van je eigen kunnen en niet kunnen. Leer van je eigen chaos.
Koop een bos bloemen voor jezelf. Bak een eitje voor je ontbijt. Ga naar de stad en koop wat leuks. Blijf niet hangen in zelfmedelijden. Of pak een terrasje! Gun jezelf al het goede!

Samenvatting:
Wanneer je om wat voor reden dan ook onvoldoende levensprofiel bezit is het niet moeilijk voor te stellen dat er eerder een disbalans is. Veel mensen plegen roofbouw op zichzelf, ze staan het toe dat er misbruikt wordt gemaakt of hebben zo weinig profiel dat ze al in de slip geraakt zijn en niet meer kunnen stoppen.
Het eindstation kan een burnout zijn, een ernstige disbalans in je lijf met een verstoring van de hormonale klieren. Daarnaast zijn stress en voeding ook factoren die een grote invloed uitoefenen op je balans. In veel gevallen ben ik door behandeling in mijn praktijk in staat te werken aan een betere balans, meer profiel op je band en daardoor een betere wegligging.